Spre liniștea sinelui

Dragi frați, surori, copii, părinți – înainte de toate, oameni -,
E din ce în ce mai greu să ducem o viață liniștită, o viață lipsită de stres sau griji. E din ce în ce mai greu să găsim acel colțisor în care să ne regăsim pe noi înșine. E greu, însă nu imposibil. Am câteva idei în legătură cu acest aspect, idei pe care doresc să le împărtășesc cu voi, semenii mei.
Deci: Ce e de făcut?, vă întrebați. Trebuie să ne ținem ochii deschiși, urechile ciulite și sufletul pregătit să primească toată căldura pe care o oferă mediul înconjurător. Trebuie să fim mai răbdători, să învățăm să respectăm opiniile celor din jur, să învățăm să fim în armonie cu natura, să învățăm să oferim iubire, respect și grijă. Dar de ce?, ar mai spune unii. Păi, din punctul meu de vedere, doar atunci când oferi lucrurile menționate mai sus, le poți primi înapoi, la rândul tău. Cu siguranță, scopul pentru care facem o faptă bună nu ar trebui să fie acela de a fi recompensați, însă recompensa va veni mai mult ca sigur, pe parcurs. Trebuie să fim mai buni, puțin mai maleabili, puțin mai înțelegători și mai curioși, cu scopul de a cunoaște cât mai mult din mediul înconjurător, cât mai mulți oameni, de a învăța cât mai multe. Atunci când suntem calzi și oferim căldură celor din jur, îi facem pe ei fericiți. Dacă ei sunt fericiți, cu siguranță nu pot face rău altora. Dacă nu pot face rău celor din jurul lor, atunci totul merge spre bine. Dacă fiecare dintre noi ajută un om să fie mai bun, lumea se va schimba cu mult în bine. Dacă avem grijă de natură, ne vom putea bucura de toate darurile pe care ni le oferă. Atunci când în jurul nostru vedem iubire, încredere, respect, bunătate, parcă ni se luminează calea, nu? Parcă începem să fim și noi mai optimiști, mai încrezători în lumea în care trăim. Atunci când mediul înconjurător oferă liniște, sufletul o primește și o pune în folosul său propriul. Pentru acea liniște, însă, trebuie să luptăm. Asta este opinia mea. Ce spuneți, dragi oameni, putem să fim mai buni? Putem să schimbăm în bine lumea? Eu zic că putem.

Advertisements

6 Replies to “Spre liniștea sinelui”

 1. “Dacă fiecare dintre noi ajută un om să fie mai bun, lumea se va schimba cu mult în bine.”
  —–
  De aceea nici nu s-a schimbat lumea pana azi in bine si nici nu se va schimba vreodata, deoarece, ca sa poti ajuta un om sa fie mai bun, trebuie sa fii in primul rand tu insuti bun. Si cum omului nu-i sta scrisa bunatatea in gene, n-are cum sa ajute pe altii sa devina ceea ce nici el insusi nu e.

   1. Dupa ce criterii decizi tu care sunt cei buni si care nu? Iar atunci cand spui ca unii sunt, te referi ca sunt tot timpul? Si daca nu sunt tot timpul buni ci doar din cand in cand, mai poti vorbi de bunatate? Daca o coala de hartie alba are pete mai poti vorbi de coala de hartie alba? Poti vorbi maximal de coala de hartie alba CU PETE. Asa-i si cu bunatatea. Cand afirmi ca unii ar fi buni, corect ar trebui sa insemne ca sunt 100% buni. Daca deja 1% excluzi, nu mai poti atribui termenul bunatate caci el nu mai poate fi valabil. Asa ca daca mai vezi ici colo bunatate, n-ar fi rau sa analizezi daca nu cumva ceea ce vezi nu e straina acestei lumi. Adica, poate e altcineva cel care infaptuieste ceea ce vezi tu, si nu omul.

    O dovada ptr. spusele mele gasesti in fizica. Poate lumina si intunericul sa existe in acelasi timp in acelasi loc? Nu, caci intunericul nu e nimic altceva decat lipsa sau absenta luminii. Si mai corect spus, intunericul nici macar nu exista, cel putin nu se poate masura, ci acest termen a fost inventat ptr. a exprima lipsa a ceva.
    Deci poate bunatatea si rautatea sa existe in acelasi timp in acelasi loc? Adica poate omul fi si bun si rau? E doar ceea ce vedem si afirmam,nu? Ca cica toti am avea partea noastra buna, si partea noastra rea. Dar daca rautatea nu e nimic altceva decat lipsa sau absenta binelui, n-avem cum sa fim si buni si rai. Nu e posibil sa avem in acelasi timp si partile noastre bune si rele. Putem fi ori una ori alta. Orice alta afirmatie e un paradox. Stiu ca paradoxul e la moda la fel ca si “intelepciunea” yin-yang-ului. Dar nu uita ca si 99% adevar cu 1% minciuna e o minciuna perfecta.

 2. “Atunci când în jurul nostru vedem iubire, încredere, respect, bunătate, parcă ni se luminează calea, nu?”
  —–

  Cand vei ajunge sa vezi iubire, incredere, respect si bunatate, vei sti ca nu mai esti pe terra. 😉

 3. “Ce spuneți, dragi oameni, putem să fim mai buni? Putem să schimbăm în bine lumea? Eu zic că putem.”
  —-
  yes we can?..da-o pe revers, si vezi ce iese ;))

Your opinion counts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s