Ce este frica?

by Crisego

Ce este frica? Eu zic că este victoria necunoscutului asupra minții. Este o ceață deasă ce se așază peste noi în diminețile reci de toamnă târzie și nu ne lasă să vedem curcubeul ce ne așteaptă undeva mai aproape decât credem. Frica, din păcate, a devenit prieten de nădejde pentru majoritatea dintre noi, iar faptele noastre sunt din ce în ce mai calculate, lăsând instinctul să hiberneze.

Se spune că ne tragem din maimuțe, deci din animale. Atunci, dacă ne tragem din animale, de ce nu păstrăm și noi bucuria de a explora necunoscutul, de a ne avânta în ținuturi neumblate, de a păși pe pământuri necălcate? De ce nu ne purtăm animalic? Bineînțeles, păstrând limitele.

Frica o reprezintă lanțurile ce ne țintuiesc într-o celulă mică, rece și sinistră, cu ușa deschisă larg, ca o ironie macabră. Vedem lumina și totuși nu putem ajunge la ea. Suntem prizonieri în propria noastră minte. Mirosul tare al necunoscutului ne îndepărtează și ne ucide până și ultima fărâmă de nebunie. Acea nebunie frumoasă care ne ține prinși într-o continuă aventură, acea nebunie care ne permite să vedem lumea prin ochii unui leu, acea nebunie care ne dă șansa să gustăm din tot ce oferă viața, oricând și oriunde.

Frica înrobește. Frica se joacă cu noi și ne râde în față. Necunoscutul este pretutindeni, însă noi suntem singurii care avem cheia de la ușa sa. Doar noi putem decide dacă dorim să intrăm și să ne bucurăm de eventualele comori găsite, sau dacă vrem să stăm departe și să fim într-o continuă stare de neliniște. Odată intrați în ring, odată primit primul pumn, nu se mai poate întâmpla nimic. Mai primim un pumn, doi, douăzeci, însă deja totul face parte din ceea ce cunoaștem. Nu ne mai poate surprinde nimic. Cu fiecare pumn primit, simțurile ni se dezvoltă, iar corpul și mintea lucrează împreună pentru a pătrunde întunericul până la capăt. Nu există decât învingători și învinși, nu există remize. Fie câștigăm, fie pierdem. De preferat este să luptăm.

Deci, concluzionânt, ce e frica? Doar un adversar. Nimic mai mult. Luptăm?

 

Advertisements