Spuneți-mi părerea voastră despre conceptul de libertate!

Îi provoc pe cei care intră pe acest blog să lase un comentariu la acest articol, un comentariu în care să își exprime părerea cu privire la conceptul de libertate. Ce înseamnă pentru voi libertatea? Dincolo de a fi fizic în libertate, în afara unor gratii, bineînțeles. La modul cel mai serios, chiar aștept păreri din partea voastră. Mai târziu un pic, peste câteva zile poate, voi scrie și eu un articol în care vă voi prezenta propria mea viziune asupra acestui concept. Până atunci, vă aștept opiniile! 🙂 Nu trebuie să fiți filozofi sau psihologi, ci să fiți voi înșivă. So…hai să vedem cum stă treaba! 🙂

Advertisements

~ by Crisego on July 23, 2013.

10 Responses to “Spuneți-mi părerea voastră despre conceptul de libertate!”

 1. As vrea sa adaugi istoricii , pe langa filozofi si psihologi .Pentru ca istoria analizeaza evolutia cuvantului libertate de-a lungul timpului.
  Cred ca omul se naste , cu o fire indreptata spre nedreptate.Libertatea nu stiu daca exista intradevar in sensul global al cuvantului , suntem liberi fata de ce ?Fata de partide ?Ne putem exprima opinia , ne putem imbraca in ce culoarea vrem , totusi suntem liberi in fata fatalitati destinului ?
  Am mentionat despre firea egoista a omului , si referitor la libertate , ei bine ea nu e o virtute .Cel putin , libertatea lipsita de intelepciune poate fi prost folosita , un exemplu e intreaga cultura occidentala .
  In acelasi timp timp privarea de libertare , e un blestem pentru dezvoltarea personala a individului.
  Dar ca de obicei , omenirea a esuat in a gasi un echilibru intre cele doua.

  • Bineinteles, istoria are un rol important, insa am dat doar doua exemple sumare. Ideea a fost sa indemn oamenii sa fie naturali, sa nu se mai bazeze pe ideologii, principii oferite pe tava sau definitii pentru a defini libertatea. Am vrut sa le inspir libertatea de exprimare 😀

   ” ,,,libertatea lipsita de intelepciune poate fi prost folosita , un exemplu e intreaga cultura occidentala .” – din pacate ai dreptate!

 2. Pentru mine, notiunea de libertate nu reprezinta decat posibilitatea de exprimare a unui individ fara a se simti subjugat de anumite “reguli” stabilite fie de societate, de religie, de familie sau, de ce nu, de anturaj.
  O persoana “libera” ar trebui sa isi poata lua propriile decizii, sa isi poata exprima punctul de vedere indiferent de situatie, fara ca acesta sa fie blamat pentru felul in care acesta percepe lumea si realitatea. Libertatea trebuie sa iti ofere sansa de a-ti guverna singur viata, chiar daca nu iti ofera si puterea de a face acest lucru.
  Multi poate vor spune ca societatea din ziua de azi ofera indivizilor, si chiar incurajeaza, dreptul la libera exprimare. Dar suntem in continuare constransi, intr-un mod mai subtil, de aceleasi reguli invechite.

  -Nu poti scrie despre X. Nu e cautat, nu se vinde. Trebuie sa scrii despre Y si Z, altfel nu ai nici o sansa!

  -Nu te poti comporta astfel si nu poti dezbate astfel de subiecte in prezenta lui X. Are pareri invechite despre femei, abilitatile si capacitatile intelectuale ale acestora. Si, desi mori de nerabdare sa ii dovedesti contrariul, trebuie sa ii zambesti si sa ii spui vorbe lingusitoare, caci tatal lui este un om cu mare influenta. (blame the books I read for this one)

  Acestea nu sunt decat doua dintre numeroasele modalitati prin care libertatea poate fi modelata si controlata.

  • Referitor la prima parte a ceea ce ai scris: Posibilitatea de a se exprima liber (si de a actiona, bineinteles, liber), DAAAR in limita normelor constitutiei, atata vreme cat faptele sale nu constituie un prejudiciu pentru cei din jur 🙂

   • Bineinteles! Am incercat in comentariul meu sa las deoparte acest aspect considerand ca este de la sine inteles. Oricat de mult ne-ar displacea este nevoie ca unele reguli sa fie implementate pentru o mai buna functionare a societatii si pentru ca membrii ei sa se poata bucura de siguranta acesteia.

   • Punct ochit, punct lovit! 🙂 Pacat ca nu prea se respecta legea – macar aia care are sens -…

 3. libertatea inseamna curajul de a trai cu gandul doar la ziua de azi.

Your opinion counts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: