Conceptul de libertate – părere personală

Birocratic, mecanic, legic, libertatea constă în a beneficia de drepturi egale cu ceilalți, de a fi ocrotiți de aceeași constituție, de aceleași norme. Dincolo de partea legică însă, ce este libertatea? Pentru mine, este posibilitatea de a acționa – în cunoștiință de cauză și având un discernământ corect – liber, de a mă putea deplasa oriunde și oricum, de a vorbi liber despre orice, oricând – din nou, ținând cont de norme, de bun-simț, de respectul pentru cei din jur -, de a scrie orice, de a avea acces la informații, de a învăța, de a beneficia de intimitate pe proprietatea privată – ceea ce din păcate nu se întâmplă mereu -, de a munci fără restricții, fără a fi împiedicat de “legi” rasiste sau xenofobe și multe altele. Am putea vorbi până anul viitor despre ceea ce cuprinde termenul de libertate.

Avem dreptul la libertate morală, ceea ce presupune că beneficiem de liberul arbitru, adică putem decide singuri ceea ce este bun sau rău, astfel încât ne putem dezvolta singuri propriul sistem de valori. Avem dreptul la libertate cognitivă, ceea ce înseamnă că putem și TREBUIE să gândim singuri, ghidați de propriile noastre raționamente, să alegem nemijlocit o parte sau alta a baricadei. Avem, după cum ziceam, dreptul de a scrie, citi și vorbi liber, în condițiile în care nu calomniem fără acoperire un seamăn de-al nostru; aici însă, aș avea ceva de obiectat la adresa legilor în vigoare – ar trebui ca omul să fie liber să spună ce vrea, când vrea, unde vrea, despre cine vrea, atât verbal, cât și în scris, indiferent că este vorba de laude sau de ponegriri. De ce spun asta? Pai, dacă Viorel și Costel se ocărăsc, nu pățesc nimic, căci se consideră că au ei treaba lor, le trece. Dacă Viorel se duce în fața Parlamentului și îl ocărăște pe domnu’ cu ochelari, pardon, pe Victor Ponta, cu siguranță că Viorel va suporta anumite consecințe nu tocmai plăcute. De unde până unde aceste diferențieri? Nu este aceeași constituție pentru toți? În fine, să trecem mai departe. Avem libertatea de a fi educați în mod egal, de a obține note, calificative sau premii ținându-se cont de aceleași criterii. Avem dreptul și libertatea de a cere o schimbare, ceea ce ține de fapt de liberatea de exprimare. Cu această ocazie, vreau să menționez că domnii în uniforme negre sau albastre, după caz, nu au dreptul de a fi violenți, atât verbal cât și fizic, cu cei care ies în stradă și strigă DEMISIA. Indiferent a cui. Avem libertatea de a visa, de a avea idealuri, ceea ce înseamnă că profesorii din școlile primare și generale ar trebui să încurajeze generațiile tinere să facă ceea ce le place, să încurajeze copiii spre a acționa independent, de a construi, de a crea, de a inova, de a aduce ceva nou. De ce încă auzim sintagme de genul Încetează cu prostiile! Nu ai abilitățile necesare pentru a fi pompier! sau Tu, tenor? Pai, tu nu știi să spui notele muzicale, nu ai nicio șansă. De ce? (Bineînțeles, am dat două exemple obiective, care nu țin de experiența proprie. ÎNSĂ, sunt exemple tot mai concrete în societatea de azi). Ar trebui ca părinții, profesorii, oamenii mari în general să le spună copiilor că sunt frumoși, că sunt deștepți, că sunt liberi să viseze și să aibă aspirații și că dacă vor munci mult vor putea ajunge acolo unde și-au propus.

Cu siguranță că acest concept numit libertate transcede umila noastră viziune asupra vieții. Cu siguranță că  acest termen merge mult mai departe în înțeles, însă consider că momentan este de ajuns. Mai departe, fiecare are propria judecată, fiecare are o viziune diferită asupra libertății, fiecare are dreptul să aleagă dacă îi place sau nu libertatea așa cum e ea.

Iată, deci, articolul pe care vi-l promisesem! Dacă aveți obiecții de orice fel, accept cu plăcere orice fel de critică 😀 So, hit me as hard as you can!

Advertisements

~ by Crisego on July 25, 2013.

15 Responses to “Conceptul de libertate – părere personală”

 1. “ținând cont de norme”…”fără a fi împiedicat de “legi””
  —-
  cand tii cont de norme, care nu sunt altceva decat reguli sau “legi”….nu mai poti vorbi de libertate. libertatea nu e ingradita de absolut nimic, caci daca ar fi ingradita, n-ar mai putea fi vorba de libertate.

 2. “Birocratic, mecanic, legic, libertatea constă în a beneficia de drepturi ”
  ……………..
  Birocratic, mecanic, legic,….libertatea e inexistenta, daca pui problema astfel. Caci birocratia nu implica libertate ci e caracterizata printr-o respectare exagerata a formalitatilor sau a regulilor scrise – lege. Litera legii desfiinteaza libertatea. Si acele “drepturi” de care vorbesti, sunt doar momeala, sau mai corect spus iluzia care ti se proiecteaza ptr. a putea inghiti gogoasa a asa zisei libertati.

 3. “libertate morala”
  ——
  folosim termeni caci asa suntem invatati, fara sa le analizam. ce e libertatea morala? cu ce se mananca? exista in realitate asa ceva? libertate – morala, doi termeni opusi, paradocsi, contopiti ptr. a crea iluzia iluziilor. caci atata timp cat morala e o CONDUITA ADMISA si practicata in societate, nu mai putem vorbi de libertate. ce e admis, a fost candva stabilit, iar ce e stabilit, batut in cuie, nu mai este liber.

  “Avem dreptul la libertate morală, ceea ce presupune că beneficiem de liberul arbitru”
  ——
  morala stabileste deja ptr. tine ce e bine si ce e rau, asa ca nu ai cum sa beneficiezi de liberul arbitru in acest caz.

  • este oarecum gresit ceea ce spui, in sensul ca daca am fi liberi la modul cum spui tu ca inseamna sa fim liberi, ar insemna sa putem da in cap si sa nu respectam nicio lege, iar atunci am fi liberi. NU! Gresit! Suntem liberi sa fim buni! Eu asta cred ca e destul…

   • “ar insemna sa putem da in cap sau sa respectam nicio lege”?
    pai nu avem lege? nu avem morala? si cu tot cu ele dam in cap, luam viata/comitem crima…zilnic.

    dam in cap vietuitoarelor pe care le consideram noi inferioare ptr. a ne asigura hrana,… pardon, poftele, caci hrana ar exista din belsug. cu tot cu morala. cu tot cu lege. te inteleg, asta o fi insemnand a fi bun. asta o fi insemnand libertatea de a fi bun.

    si tu zici ca eu sunt gresita? daca cu lege se ucide, fara lege…poate fi mai rau?

   • Da, ai dreptate in legatura cu uciderea animalelor.

 4. “libertatea de a fi educați”……. (în mod egal)”
  ————-
  cata iluzie impachetata in staniol poleit cu “aur”.

  EDUCÁȚIE, educații, s. f. Ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării și dezvoltării însușirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor și ale tineretului

  daca educatia implica masuri, nu mai poti vorbi de libertate. si daca implica masuri in favoarea dezvoltarii MORALE….poti uita de libertate.

  trebuie sa recunosc, cei care au faurit lumea in care traim, au stiut cum sa se joace de-a termenii, ptr. a proiecta iluzionismul perfect.

 5. “De ce încă auzim sintagme de genul Încetează cu prostiile! Nu ai abilitățile necesare pentru a fi pompier! sau Tu, tenor? Pai, tu nu știi să spui notele muzicale, nu ai nicio șansă. De ce? (Bineînțeles, am dat două exemple obiective, care nu țin de experiența proprie. ÎNSĂ, sunt exemple tot mai concrete în societatea de azi)”
  ————–
  societatea nu implica si nu va implica niciodata libertatea. libertatea exista doar la nivel psihic, atat. in rest, in societate, in lumea in care traim, e o iluzie. un termen folosit ptr. a da doar impresia ca ar exista, ca ne-ar fi la indemana, ca ne-ar sta la dispozitie.

 6. “și că dacă vor munci mult vor putea ajunge acolo unde și-au propus.”
  ———–
  daca-i spui asta copilului, i-ai proiectat cea mai versata iluzie. daca vrei ca copiii sa fie realisti si nu iluzionisti, spune-le adevarul si nu minciuna.

  • Banuiesc ca e mult mai bine decat sa le spun ca si daca muncesc, si daca nu, e totuna, nu?.. Prin munca multa ai posibilitatea de a ajunge unde ti-ai propus. Ca vei fi impiedicat pe drum de altii, e altceva.

   • Intr-adevar, de aceea mai sta in picioare sistemul de sclavie in care traim, …ptr. ca exista inca oameni ca tine care mai cred in iluzii. Oameni carora li se pare mai plauzibil sa le proiecteze copiilor iluzia libertatii si atingerii scopului prin munca multa, decat sa le arate crudul adevar in fata.

   • Scuza-ma ca iti zic, dar ori vrei sa faci impresie de sfanta si folosesti cuvinte mari, ori vorbesti pur si simplu aiurea. Pai cum naiba sa vorbim cu copiii? Ar trebui sa ii zic lu’ fi-miu de 10 ani(ipotetic) “Stii, fiule, nu are rost sa muncesti. Ca si daca muncesti, si daca nu, tot degeaba e”, nu? Ce naiba, ma astept ca la varsta ta – presupun ca ai o varsta respectabila – sa gandesti altfel. Nu cred ca in situatii de genul acesta trebuie sa despicam firul in 12 si sa luam fiecare cuvand la puricat, sa explicam fiecare cuvant in parte, cu toate semnificatiile lui.. In fine, parerea mea e ca mai bine iti tii parerile pentru tine, caci pe bune, chiar ma deranjeaza. Nu ma deranjeaza sa iti spui parerea, dar ma deranjeaza sa ti-o spui la modul asta, atat de nerealist si de iresponsabil. Have a great day/night!

 7. — August 4, 2013 at 12:16 am

  Da, ai dreptate in legatura cu uciderea animalelor.

  ——————————
  serios? doar in legatura cu uciderea animalelor? nu, si tu stii foarte bine acest lucru. caci natia care tine legea in mana si se mandreste cu ea, comite de ani de zile cel mai crud masacru in dreptul palestinienilor. un adevarat genocid.
  uite cum se respecta legea de cei ce au inventat-o. singuri au cazut in fata intregii lumi. singuri s-au dat pe fata de ce sunt in stare. israel si intregul iudaism au dovedit odata pentru totdeauna, unde duce legea si in ce te preschimba.. in ipocriti, mincinosi, pedofili, asasini.
  iar lumea nu e oarba.

  tu poti arunca la cos postarile mele caci adventist fiind nu-ti sunt pe plac, dar un lucru e cert. marsavia nu va merge la infinit, iar adevarul nu va ramane pe veci ascuns, asa ca degeaba incercati voi sa stergeti si sa ascundeti.

  • Nu ma intereseaza DELOC ce se intampla in zona golfului si in alte zone de genu, caci acolo e alta lume, o lume a unor oameni prosti, din moment ce au decis ca cel mai potrivit e razboiul. Discutia se opreste aici, pentru ca nu ma intereseaza subiectul “arabesc” etc.

  • PS: Exact, nu imi esti pe plac. Nu e vorba de ura rasiala, ci de faptul ca m-am saturat sa vad romani cu alte religii decat cea a noastra, a romanilor. Pentru numele lui Dumnezeu, suntem crestini-ortodocsi… M-am saturat de adventisti, penticostali, biserici universale si altele si altele… in fine. Have a great day!

Your opinion counts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: