Conceptul de libertate – părere personală

by Crisego

Birocratic, mecanic, legic, libertatea constă în a beneficia de drepturi egale cu ceilalți, de a fi ocrotiți de aceeași constituție, de aceleași norme. Dincolo de partea legică însă, ce este libertatea? Pentru mine, este posibilitatea de a acționa – în cunoștiință de cauză și având un discernământ corect – liber, de a mă putea deplasa oriunde și oricum, de a vorbi liber despre orice, oricând – din nou, ținând cont de norme, de bun-simț, de respectul pentru cei din jur -, de a scrie orice, de a avea acces la informații, de a învăța, de a beneficia de intimitate pe proprietatea privată – ceea ce din păcate nu se întâmplă mereu -, de a munci fără restricții, fără a fi împiedicat de “legi” rasiste sau xenofobe și multe altele. Am putea vorbi până anul viitor despre ceea ce cuprinde termenul de libertate.

Avem dreptul la libertate morală, ceea ce presupune că beneficiem de liberul arbitru, adică putem decide singuri ceea ce este bun sau rău, astfel încât ne putem dezvolta singuri propriul sistem de valori. Avem dreptul la libertate cognitivă, ceea ce înseamnă că putem și TREBUIE să gândim singuri, ghidați de propriile noastre raționamente, să alegem nemijlocit o parte sau alta a baricadei. Avem, după cum ziceam, dreptul de a scrie, citi și vorbi liber, în condițiile în care nu calomniem fără acoperire un seamăn de-al nostru; aici însă, aș avea ceva de obiectat la adresa legilor în vigoare – ar trebui ca omul să fie liber să spună ce vrea, când vrea, unde vrea, despre cine vrea, atât verbal, cât și în scris, indiferent că este vorba de laude sau de ponegriri. De ce spun asta? Pai, dacă Viorel și Costel se ocărăsc, nu pățesc nimic, căci se consideră că au ei treaba lor, le trece. Dacă Viorel se duce în fața Parlamentului și îl ocărăște pe domnu’ cu ochelari, pardon, pe Victor Ponta, cu siguranță că Viorel va suporta anumite consecințe nu tocmai plăcute. De unde până unde aceste diferențieri? Nu este aceeași constituție pentru toți? În fine, să trecem mai departe. Avem libertatea de a fi educați în mod egal, de a obține note, calificative sau premii ținându-se cont de aceleași criterii. Avem dreptul și libertatea de a cere o schimbare, ceea ce ține de fapt de liberatea de exprimare. Cu această ocazie, vreau să menționez că domnii în uniforme negre sau albastre, după caz, nu au dreptul de a fi violenți, atât verbal cât și fizic, cu cei care ies în stradă și strigă DEMISIA. Indiferent a cui. Avem libertatea de a visa, de a avea idealuri, ceea ce înseamnă că profesorii din școlile primare și generale ar trebui să încurajeze generațiile tinere să facă ceea ce le place, să încurajeze copiii spre a acționa independent, de a construi, de a crea, de a inova, de a aduce ceva nou. De ce încă auzim sintagme de genul Încetează cu prostiile! Nu ai abilitățile necesare pentru a fi pompier! sau Tu, tenor? Pai, tu nu știi să spui notele muzicale, nu ai nicio șansă. De ce? (Bineînțeles, am dat două exemple obiective, care nu țin de experiența proprie. ÎNSĂ, sunt exemple tot mai concrete în societatea de azi). Ar trebui ca părinții, profesorii, oamenii mari în general să le spună copiilor că sunt frumoși, că sunt deștepți, că sunt liberi să viseze și să aibă aspirații și că dacă vor munci mult vor putea ajunge acolo unde și-au propus.

Cu siguranță că acest concept numit libertate transcede umila noastră viziune asupra vieții. Cu siguranță că  acest termen merge mult mai departe în înțeles, însă consider că momentan este de ajuns. Mai departe, fiecare are propria judecată, fiecare are o viziune diferită asupra libertății, fiecare are dreptul să aleagă dacă îi place sau nu libertatea așa cum e ea.

Iată, deci, articolul pe care vi-l promisesem! Dacă aveți obiecții de orice fel, accept cu plăcere orice fel de critică 😀 So, hit me as hard as you can!

Advertisements