Cum crezi că va arăta relația ta cu copilul tău peste 15 ani?

by Crisego

M-am gândit să scriu acest articol pornind de la un concurs organizat pe facebook – nu mai știu de către cine -, în care se cerea să răspundem la întrebarea de mai sus. Așadar, dragi prieteni, vă provoc să participați la această discuție! 🙂 Încep eu:

Luând în calcul faptul că am 22 de ani și că până să am eu un copil vor mai trece probabil 5-6 ani, ceea ce înseamnă că peste 15 ani copilul va avea poate 9-10 ani, consider și sper că relația va fi una în primul rând de prietenie. Vreau ca prichindelul să știe că îi sunt cel mai bun prieten – sau că îmi doresc să îi fiu -, să aibă încredere în mine și să ne bucurăm împreună, în familie, de tot ce este în jur. Vreau ca peste 15 ani relația dintre mine și copil să însemne mai mult decât relația părinte-copil. Vreau să fim colegi de joacă și chiar tovarăși. Consider că un copil, la o asemenea vârstă fragedă, are nevoie să își dezvolte propria personalitate în raport cu mediul înconjurător – măcar să înceapă să și-o dezvolte -, dacă nu începe chiar mai devreme. Pentru asta, eu îi voi acorda tot sprijinul și îi voi arăta punctele mele de vedere, explicându-i lucrurile care consider că trebuiesc explicate, arătându-i punctele mele de vedere, având grijă să nu dezvolte un comportament agresiv sau, în orice caz, nociv, DAR!, lăsându-l în același timp să gândească liber. Copiii au nevoie să învețe și singuri care este diferența dintre bine și rău, nu este de ajuns să gândească la modul “a zis tata” sau “a zis mama”. Peste 15 ani mă văd în postura unui tată modern, preocupat de pasiunile copilului, dar și de dezvoltarea sa emoțională, socială și culturală. Pentru asta, mă văd foarte implicat în educația copilului. Din toate punctele de vedere. Cu siguranță că momentan nu sunt pregătit, dar voi face totul pentru ca la momentul respectiv să fiu mai mult decât pregătit. Și, un lucru pe care eu îl consider foarte important, peste 15 ani voi avea grijă ca al nostru copil – că nu îl fac și nu îl cresc singur – să știe care este diferența dintre orele de studiu și orele de joacă. Trebuie să învețe bine, dar trebuie să se și joace. Copilul nu este un robot! Nu este și nu trebuie să fie!

Cam așa mă văd eu peste vreo 15 ani, alături de copilul meu. Acum, vă las pe voi să vă aduceți contribuția la această discuție! 🙂

Advertisements