Cum crezi că va arăta relația ta cu copilul tău peste 15 ani?

M-am gândit să scriu acest articol pornind de la un concurs organizat pe facebook – nu mai știu de către cine -, în care se cerea să răspundem la întrebarea de mai sus. Așadar, dragi prieteni, vă provoc să participați la această discuție! 🙂 Încep eu:

Luând în calcul faptul că am 22 de ani și că până să am eu un copil vor mai trece probabil 5-6 ani, ceea ce înseamnă că peste 15 ani copilul va avea poate 9-10 ani, consider și sper că relația va fi una în primul rând de prietenie. Vreau ca prichindelul să știe că îi sunt cel mai bun prieten – sau că îmi doresc să îi fiu -, să aibă încredere în mine și să ne bucurăm împreună, în familie, de tot ce este în jur. Vreau ca peste 15 ani relația dintre mine și copil să însemne mai mult decât relația părinte-copil. Vreau să fim colegi de joacă și chiar tovarăși. Consider că un copil, la o asemenea vârstă fragedă, are nevoie să își dezvolte propria personalitate în raport cu mediul înconjurător – măcar să înceapă să și-o dezvolte -, dacă nu începe chiar mai devreme. Pentru asta, eu îi voi acorda tot sprijinul și îi voi arăta punctele mele de vedere, explicându-i lucrurile care consider că trebuiesc explicate, arătându-i punctele mele de vedere, având grijă să nu dezvolte un comportament agresiv sau, în orice caz, nociv, DAR!, lăsându-l în același timp să gândească liber. Copiii au nevoie să învețe și singuri care este diferența dintre bine și rău, nu este de ajuns să gândească la modul “a zis tata” sau “a zis mama”. Peste 15 ani mă văd în postura unui tată modern, preocupat de pasiunile copilului, dar și de dezvoltarea sa emoțională, socială și culturală. Pentru asta, mă văd foarte implicat în educația copilului. Din toate punctele de vedere. Cu siguranță că momentan nu sunt pregătit, dar voi face totul pentru ca la momentul respectiv să fiu mai mult decât pregătit. Și, un lucru pe care eu îl consider foarte important, peste 15 ani voi avea grijă ca al nostru copil – că nu îl fac și nu îl cresc singur – să știe care este diferența dintre orele de studiu și orele de joacă. Trebuie să învețe bine, dar trebuie să se și joace. Copilul nu este un robot! Nu este și nu trebuie să fie!

Cam așa mă văd eu peste vreo 15 ani, alături de copilul meu. Acum, vă las pe voi să vă aduceți contribuția la această discuție! 🙂

Advertisements

~ by Crisego on November 18, 2013.

11 Responses to “Cum crezi că va arăta relația ta cu copilul tău peste 15 ani?”

 1. hmmm, nu am inca un copil dar petrec destul de mult timp cu un baietel minunat de 5 ani. am foarte multe de invatat de la ea. iar la partea cu educatia eu inca nu am descoperit solutia. cand esti adult, ti se spune sa redevii copil pentru a fi fericit. deci, dragi adulti si parinti, de ce ii oprim pe copii din a fi copii? ca sa supravietuiasca, probabil. relatia cu copilul meu momentan inexistent: armonie, iubire, afectiune, curiozitate, creativitate. restul sa ia de la tacsu :)))

 2. Un exercițiu de imaginație destul de drăguț, din care ar avea câte ceva de învățat și părinții noștri, acum. Fain!

 3. -Personal va zic , ca sintem cei mai buni prieteni ,si vorbim despre ori ce , are 17 ani , si ma face sa ma simt minunat cind sint cu el impreuna undeva , acum e mare gagicar , dar tata e sfetnic bun.

  • Ha ha! E bine daca vine sa ceara sfaturi, chiar si in acest domeniu! 🙂

   • -Pai depinde ce intelegi prin sfetnic , exista o relatie tata fiu si una de prietenie , educatia incepe de mic copil , in crestere copii uneori clacheaza , dece , pentru faptu ca egoismul este pe primul loc intre copii , si apoi prietenia , de aici incep peripetiile lor , sau descurajarile facute de alti copii , asupra relatiilor cu fetele, aici intervii ca tata cind il vezi ca sufera , si incerci sa explici situatia , 2,3,8,situatii si el vede ca este ok , vine si te va intreba singur , pentru ca simte prietenia beton si lipsa de tradare , are o siguranta.
    -Draga prietene , daca nu ai copii ti doresti ,dupa cei faci iti vine sa o iei rasna , lumea lor de azi e diferita de lumea noastra de ieri.

   • Stiu, ai dreptate in legatura cu lumea de azi si cea de ieri. Oricum, un copil sau doi inseamna o binecuvantare!…

 4. Habar n-am. În ce relație aș putea fi cu un bărbat de 32 de ani ? 😆

 5. Reblogged this on Izbucniri and commented:

  Ultima strigare: Cum crezi că va arăta relația ta cu copilul tău peste 15 ani?

Your opinion counts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: