Omul – un animal cvasidomesticit

Cât de departe suntem noi de maimuțe? Suntem oare mai deștepți decât urangutanii din junglă? Suntem oare mai presus decât leii ținuți în cuști la Zoo? Se spune că suntem singurele animale raționale, că asta ne face oameni. Dar ce facem atunci când renunțăm și la rațiune? Devenim animale desăvârșite, nu?…

Un film bun te poate face să deschizi ochii mai mult decât ți-ai imagina. Puși în fața neprevăzutului, ne contrazicem și ne călcăm în picioare propriile convingeri despre noi înșine. Ajunși în fața unei prăpastii, întindem mâna oricui pentru salvare. Ajunși în fața ultimei felii de pâine de pe pământ, nu mai ținem cont de prietenie sau moralitate. Ne batem pe felia de pâine așa cum doi lei se bat în junglă pentru o bucată de carne de bizon. Nu suntem cu nimic mai presus de animale. Se spune că ne tragem din maimuțe. Eu zic că nu suntem decât niște maimuțe scoase din mediul lor natural. Odată ajunși în mediul nostru natural, ne amintim că suntem maimuțe.

Care este puterea adevărată a banului? Care sunt consecințele foamei de putere? Ce suntem dispuși să facem pentru a supraviețui? Cât suntem dispuși să riscăm pentru a ne păstra demnitatea, integritatea, mândria, suflul? Vă invit să vedeți filmul “The Experiment” și să răspundeți singuri la întrebările de mai sus…

Advertisements

~ by Crisego on December 25, 2013.

6 Responses to “Omul – un animal cvasidomesticit”

 1. Cred ca simplu fapt ca ne indoim de moravurile noastre ne face diferiti fata de animale , ca sa numai zicem ca de la sunete nearticulate la Amadeus si la comunicarea online e distanta mare .Cat despre Darwin , nu mi-a fost niciodata simpatic .

  • Eh, si si papagalii articuleaza cuvinte…iar asta nu inseamna ca ei sunt oameni…

  • Si da, suntem diferiti de animale, caci noi am avut “capacitatea” de a ne domestici… intr-o oarecare masura!.. In rest, ne-am creat familii, asa cum si ele si-au creat. Ne-am creat colonii, am dat nastere copiilor, muncim pentru painea noastra… la fel fac si ele.

  • Bravo domnisoara! Atata timp cat vor mai fi si “oameni” sanatosi la cap, ca dumneavoastra, mai avem o sansa! 🙂
   Mărturisirea de credintă spune că, “omul s-a prăvălit prin păcat până la asemănarea cu cele necuvântătoare”

 2. Nu e vorba doar de ratiune, nu avem doar atat diferit fata de maimute. E adevarat ca pentru a supravietuii o sa facem lucruri care nu ni le-am imaginam ca le putem face, asta e de la om la om. Fiecare reactioneaza in felul lui la fericire,tristete, nervi, dorinta de a supravietui in cazul unui dezastru. Si exact aceasta reactie ne deosebeste de maimute, animale.

Your opinion counts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: