Motive pentru care nu vom fi niciodată “japonezi”…

1. Ştiaţi că în Japonia copiii fac curat în şcoli în fiecare zi, timp de un sfert de oră, alături de profesori, ceea ce a condus la apariţia unei generaţii caracterizată de modestie şi pasionată de curăţenie? Igiena şi dorinţa lor de a menţine curăţenia, reprezintă o parte a eticii japoneze.

2. Ştiaţi că un angajat japonez din domeniul igienei este numit “inginer de sănătate” şi poate avea un salariu cuprins între 5.000 şi 8.000 de dolari pe lună, iar un om de serviciu este supus unor teste scrise şi orale?

3. Ştiaţi că Japonia nu are resurse naturale şi este expusă la mii de cutremure pe an, dar toate acestea nu au împiedicat-o să devină una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume?

4. Ştiaţi că, în doar 10 ani, oraşul Hiroshima a revenit la ceea ce a fost, din punct de vedere economic, înainte de căderea bombei atomice?

5. Ştiaţi că rata de alfabetizare a Japoniei se apropie de 100%?

6. Ştiaţi că în Japonia, elevii de la clasa întâi până la clasa a şasea trebuie să înveţe etica în relaţiile cu ceilalţi oameni?

7. Ştiaţi că japonezii, deşi sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, nu au servitori? Părinţii sunt responsabili pentru casă şi copii.

8. Ştiaţi că nu există nicio examinare de la clasa întâi până la clasa a treia, pentru că, în opinia japonezilor, scopul educaţiei este de a insufla concepte şi formarea caracterului, nu doar de examinare şi îndoctrinare.

9. Ştiaţi că, dacă te duci la un restaurant de tip bufet suedez în Japonia, veţi observa că oamenii mănâncă doar cât au nevoie, fără a lăsa resturi în urma? Ei nu risipesc mâncarea.

10. Ştiaţi că durata de întârziere a trenurilor din Japonia este de câteva secunde pe an? Ei apreciaz valoarea timpului şi sunt foarte punctuali.

11. Ştiaţi că elevii au la dispoziţie o jumătate de oră pentru a servi masa, astfel încât să li se asigure o digestie corectă? Când cei responsabili au fost întrebaţi despre această problemă, au răspuns: aceşti elevi sunt viitorul Japoniei.

12. Ştiaţi că în Japonia sunt peste 50.000 de oameni care au peste 100 de ani?

13. Ştiaţi că în Japonia au loc aproximativ 2 crime comise cu arme de foc pe an?

14. Ştiaţi că în Japonia este acceptabil să adormi la serviciu pentru că se consideră că somnul este determinat de munca grea?

15. Ştiaţi că trenurile sunt atât de aglomerate încât a fost angajat personal care se ocupă cu împingerea pasagerilor în interiorul acestora?

 

(Am găsit cele mai sus menționate, aici!)

Advertisements

~ by Crisego on June 24, 2014.

3 Responses to “Motive pentru care nu vom fi niciodată “japonezi”…”

  1. de ce să fim japonezi, când suntem români – totul e cum suntem

    • ma refeream strict la gandire, la mentalitate, comportament, etica etc… nu la neam. Sunt mandru ca sunt roman, insa imi este rusine de comportamentul si mentalitatea care ne caracterizeaza ca neam, ambele strambe…

  2. Cred ca mai exista si alte posibile motive decat cele legate de sistemul de educatie publica pt care romanii nu au cum sa fie, daramite “sa devina” japonezi, probabil nici finlandezi. Nici nu prea vad care ar avea rostul urmaririi unui astfel de deziderat poate cu exceptia unuia legat de dezvoltarea sectorului de activitate si business de arte/entertainment…care intr-adevar nu e nici ala de neglijat referitor la gradul de bunastare generala nationala, desi cred ca de obicei se prefera creatii mai originale decat unele imitative, insa poate fi ok pe sectorul umor sau asta mai nou interpretativ si reinterpretativ deconstructiv postmodernist…mda, e posibil sa ai dreptate, cred ca ar fi chiar misto de creat un desen animat cu personaje de tip Ecaterina Teodoroiu pe post de gheisa anime…cred insa ca ne-a luat-o Disney inainte pana si la faza asta !

Your opinion counts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: